Çorlu Belediyesi tarafından "Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı" çerçevesinde restorasyonu planlanan, kentin tarihi ve kültürel mirasına önemli katkılar sunacak olan Ziya Bey Konağı'nda hazırlıklar tamamlandı. Restorasyon protokolü, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarihî makam binası olan Sarı Köşk'te Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından imza altına alındı.
"ZİYA BEY KONAĞI, BALKAN KÜLTÜRÜNÜ YANSITIYOR"
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, özgün mimarisi, geniş bahçe alanı ve konumu nedeniyle Çorlu'da Balkan Kültürü'nü yansıtan önemli yapılardan biri olan Ziya Bey Konağı'nın restore edilerek kent tarihi ve kültürüne önemli katkılar sunacağını söyledi.
"ATATÜRK'Ü MİSAFİR ETTİ"
Çorlu'yu sürdürülebilir ve turistik açıdan çekim merkezi hâline getirebilmek, özgün kaynaklarını ortaya çıkarmak, miras alanlarını korumak, onarmak, restore etmek ve hikâyesini aktaracak çalışmalar yapabilmek amacıyla hazırlanan "Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı" ile Çorlu’nun eski yerleşim bölgeleri ve geçmişten günümüze tescilli eserlerini, mimari tarzı ve yapı malzemeleri ile korumayı hedeflediklerini ve bu konseptte yer alan Ziya Bey Konağı'nın da Çorlu'nun yakın tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Sarıkurt, "Ziya Bey Konağı Çorlulu Cezzar Mustafa Ersin'in oğlu Ziya Ersin'e ait. Ziya Ersin çiftçilik ile uğraşırken aynı zamanda Tekirdağ Vilayet Umumî Meclis üyeliği yapmış, Tükiye Büyük Millet Meclisinde 8. Dönem Tekirdağ Milletvekili olarak görev almıştır.
Ziya Bey Konağı'nın aslında bizler için en değerli unsurlarından birisi de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Çorlu'ya gelişi sırasında dönemin 3. Kolordu Komutanı ve 4. Genel Kurmay Başkanı Org. Salih Omurtak Paşa ile birlikte Ziya Ersin'i konakta ziyaret etmiş ve burada bir süre misafir olmuştur. Ata'mızın kentimizi ziyareti bizler için çok değerli.
"GELECEK KUŞAKLARA AKTARILACAK ÖNEMLİ BİR MİRAS"
Biz de Çorlu Belediyesi olarak bu tarihi bilgiler ışında kent kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak önemli bir miras olan Ziya Bey Konağı'nı geleceğe taşımak ve kentimizin simge yapılarından biri hâline getirebilmek için hazırladığımız Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı çerçevesinde geçtiğimiz süreçte aldığımız belediye meclis kararlarımızın ardından son olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile birlikte Ziya Bey Konağı restorasyon proje protokolünü imza altına aldık.
Kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Restorasyon projesi tamamlandığında kentimizin tarihine ve kültürel yapısına ışık tutacak önemli bir yapıyı daha Çorlu'muza kazandırmış olacağız. Bundan büyük mutluluk duyuyorum." dedi.
"ŞEHRİMİZİN HER BİR KÖŞESİ BÜYÜK KÜLTÜREL DEĞERLERE SAHİP"
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak ise açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin tarihi ve kültürel mirasını önemsiyor ve onu gelecek nesillere taşıma adına önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Şehrimizin her bir köşesi büyük kültürel değerlere sahip. Çorlu ilçemiz de bu değerlere ev sahipliği yapan önemli ilçelerimizden biridir. İmzaladığımız protokol kapsamında Çorlu Belediyesi ile gerçekleştireceğimiz çalışma ile Ziya Bey Konağı'nı restore edeceğiz. Protokolün ve projenin ilçemize, şehrimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum."
ZİYA BEY KONAĞI NEDİR?
Çorlu Şeyhsinan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ziya Bey Konağı, 19. yüzyıl sivil mimarlık örneklerinin en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. Yapı zemin kat ve 1 normal kattan oluşurken yaklaşık olarak 105 m² plan alanı bulunan konağın mevcut duvarları ahşap çatkılı kâgir yapıdadır. Binanın zemin kat ve normal kat düşey/yatay taşıyıcı sistemi ahşap dikme ve kirişler şeklinde tasarlanmış, çatısı ahşap mahya, mertek ve dikmelerden teşkil etmektedir. Çatı tipi kırma çatı olup Marsilya kiremit ile kaplanmıştır. Ziya Bey Konağı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete sunulacaktır.
Kaynak: BEYZA ÖZKAN
Yorum Yazın