50 yıllık deneyimiyle un sanayisinin köklü markalarından Pakun, 2023 yılında toplam satışını yüzde 88 artırarak hızlı büyümesini sürdürdü. 2023’te 63,4 milyon dolarlık ihracat yapan Pakun, 2024 yılına ihracatta yüzde 50 büyüme hedefiyle girdi. Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, “Küresel un sektörünün önemli bir oyuncusu olmak adına altyapımızı güçlendirdik. 2024’te 3’üncü tesisimizi devreye alarak yeni pazarlara girecek ve ihracat ağırlıklı büyümemizi sürdüreceğiz” dedi.
Türk un sanayisinin köklü ve lider markalarından Pakun, 2023 yılında, ihracat ağırlıklı olarak cirosunu dolar bazında yüzde 84 artırdı. 2024 yılında da büyümenin odağına yurt dışı pazarları alan Pakun, 2023 yılında dış pazarlara 140 bin ton ürün satışı gerçekleştirerek 63 milyon 399,3 bin dolarlık ihracata imza attı. Pakun’un 2023 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 51,1, değer bazında da yüzde 15,53 artış gösterdi. Şirketin 2023 yılı performansını değerlendiren ve 2024 yılı beklentilerini paylaşan Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, “Küresel un sektörünün önemli bir oyuncusu olmak adına altyapımızı güçlendirdik. 2024’te yeni pazarlara girecek ve ihracat ağırlıklı büyümemizi sürdüreceğiz” dedi.
Kapasite artışı un sanayisi için önemli
50 yıllık deneyimiyle Türk un sektörüne yön veren Pakun, 2023 yılında 3.741.962.049 TL seviyesinde net satış gerçekleştirdi. Şirketin satışları bir önceki yıla göre %88,76 oranında artış gösterdi. Bu verinin 428 milyon 713 bin TL’lik bölümü iç satışlardan oluşurken iç satış hacminde 2022 yılına göre yüzde 45’lik artış elde edildi. Türkiye’nin dünyanın en önemli un üreticisi ve ihracatçısı olmanın özgüveniyle her pazara iddialı giriş yaptıklarını söyleyen Durgun şunları kaydetti:
“Türkiye un ihracatında son 9 yıldır dünya lideri konumunu sürdürüyor. 2023 yılında 3 milyon 663 bin ton un ihracatı ile yeni bir rekor kırdık. Türkiye un sanayisi olarak yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ihracatla ülke ekonomimize katkı sağladık. Ocak ayında da ihracatımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında artırmayı başardık. Dünya un ihracatının yaklaşık %30’unu karşılar durumdayız. 30 milyon ton üretim kapasiteli bir un sanayimiz var. Jeopolitik açıdan un talep noktalarına olan yakınlığımız büyük bir fırsatı da beraberinde getiriyor. Toplam 30 milyon tonluk üretim kapasitesiyle dünyada ilk sıralarda yer almamıza karşın kapasitemizin sadece yüzde 50’sini kullanabiliyoruz. Pakun olarak bu konuda üzerimize düşeni yapıyor ve kapasite artırımı yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. 50 yıldır un sanayisine hizmet veren köklü bir marka olarak hedefimiz Türk ununu dünyada en değerli marka haline getirerek ülkemize en iyi şekilde hizmet etmek”
Küresel pazarlardaki sorunları doğru kriz yönetimiyle aştı
Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, dünyanın içinden geçtiği bu zorlu dönemde ihracat odaklı satış ve büyüme hedeflerini aşarak önemli bir başarı hikayesine imza attıklarını kaydetti.
Küresel piyasaların, önce KOVID-19 pandemisi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı ve bu savaşın etkisiyle lojistik alanda görülen kriz ve yüksek enflasyon dalgası ile sarsıldığına işaret eden Niyazi Durgun, “Adeta survivor’ı andıran koşullar yaşadık. Felaketin biri bitmeden ötekisi geldi. Ancak Pakun olarak kriz analizlerini doğru yaparak ve lojistikteki alternatifleri iyi değerlendirerek ürünümüzü müşterilerimize zamanında teslim ederek yeni pazarları keşfetmeyi başardık. Küresel piyasaların en dalgalı döneminde büyümemizi kesintisiz sürdürdük. Kriz yönetimi konusundaki hassasiyetimiz gelecek yatırımızla ilgili iştahımızı olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir” diye konuştu.
Ürün çeşitliliğini artırarak yeni pazarlara açılacak
2024 ve sonrası için hedeflerinin ürün çeşitliğini artırarak, yeni pazarlara açılmak olduğunu kaydeden Niyazi Durgun şöyle konuştu: “50 yıllık köklü geçmişimizle, Amerika ve Afrika kıtasında yeni hedefler belirledik. Pakun olarak 2024 yılında ihracatımızı yüzde 50’nin üzerinde artırmayı, 2023’te 63 milyon doları geçen ihracatımızı 100 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Büyük bir üretici ve ihracatçı olmanın özgüveniyle her pazara iddialı giriş yapıyoruz. İhracattaki başarımızı Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022’ listesinde de yer alarak tescilledik. Bu dönemde yeni pazarlara girebilmek, girilen pazarlarda kalıcı olabilmek için AR-GE yatırımlarına da ağırlık verdik. 2023 yılında ‘Durgun’ marka pastalık ve böreklik unlarımızla Avrupa Kalite ve Lezzet Ödülü’ne layık görüldük. Sadece bizim için değil Türk un sektörü için de çok önemli bir başarı oldu. Bu başarıyı Ar-Ge konusundaki özenimize borçluyuz. 2024 yılında faaliyete girecek 3’üncü tesisimizle AR-GE merkezimizi genişletecek, uluslararası yeni başarılara imza atacağız”
TİM’in “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022” listesinin yanı sıra, İstanbul Sanayi Odası’nın “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşları” ve Ekonomist’in yaptığı “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” listelerine de girmeyi başardıklarını belirten Niyazi Durgun, “2024 yılında başarılarımıza yenilerini ekleyerek dünya sanayi arenasında önemli bir oyuncu olarak adımızdan söz ettirmeye devam edeceğiz” dedi.
Üretim kapasitesi yüzde 75 artacak
İhracat ve iç satıştaki yoğun faaliyetlerin yanı sıra yatırımlara da aralıksız devam ettiklerini anlatan Durgun, “2023 yılının başında temellerini Çorlu’da attığımız üçüncü tesisimizi 2024 yılında faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Bu yeni yatırımımızla buğday kırma kapasitemizi günlük 2.600 tona çıkaracak, üretim ve ihracat kapasitemizi yüzde 75 oranında artıracağız. Yeni tesisimizin bünyesinde hayata geçireceğimiz son teknolojiyle donatılmış laboratuvar ve unlu mamul tesisi ile inovasyon gücümüzü de bir adım ileriye taşıyacağız“ diye konuştu.
Yeşil enerji yatırımları devam ediyor
2023 yılında sürdürülebilirlik alanında da önemli yatırımlar yaptıklarını, bu alanda 2024 hedeflerinin çok daha büyük olduğunu kaydeden Niyazi Durgun şöyle devam etti: “Bu dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarımızla da öne çıktık. Manisa Demirci’de hayata geçireceğimiz 5 MWp gücündeki güneş enerji santralimiz için yatırım teşvik belgemiz onaylandı. 53 dönüm arazi üzerine kurulacak ve yaklaşık 3 milyon 750 bin dolara mal olacak santralimiz yıllık 8 milyon 500 bin kWh elektrik üretecek. Manisa’nın ardından Ankara Kalecik ilçesinde bulunan 3 MWp gücünde ikinci bir proje için de yatırım teşvik belgesine başvurduk. 2 milyon 250 bin dolar yatırım değerine sahip olan bu projemiz ise 41 dönüm üzerine kurulacak. Kalecik santralimiz tamamlandığında yıllık yaklaşık olarak 4 milyon 800 bin kWh elektrik üretmesini bekliyoruz. Her iki GES’imiz tamamlandığında Samsun-Bafra ve Tekirdağ Çorlu’da bulunan 2 fabrikamızın elektrik ihtiyacını kendi ürettiğimiz temiz enerjiden karşılayacağız. Aynı zamanda ürettiğimiz 2 milyon 300 bin kWh’lik elektriğin satışını da gerçekleştirebileceğiz. Ayrıca projesi tamamlanmış olan 10MW’lık yeni GES projemizi de 2024 yılında devreye alacağız.”
Yorum Yazın