CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “TBMM Genel Kurulunda İYİ Partinin Grup önerisi (Tarımsal sulama yapılan tarım arazileri için aylık fatura ödemelerinin olumsuz etkileri) üzerine yaptığı konuşmada; YEDAŞ’ ın bölgede, ülkemizin diğer bölgelerinde de elektrik dağıtım şirketlerinin uygulamaya koymuş olduğu, her tarla başına bir elektrik aboneliği üreticiye ek maliyetler getirecek, zor şartlarda üretim yapan çiftçiyi üretim yapamaz duruma düşürecektir. Her aboneliğin ek maliyetler getirdiği, üreticinin faturasını geciktirdiğinde YEDAŞ tarafından kesme ve bağlama ücretleri ile çiftçiyi daha da zora sokacaktır. Üretici, sulamada aboneliğini kullandığı her tarlasına götürerek sulamada kullandığı ücreti ödemektedir, getirilen yeni uygulamayla irili ufaklı sulama yaptığı her tarlasına abonelik işi üreticiye fazlasıyla külfet getirecektir. Sulamada kullanılan elektrik ücretleri bedellerinin aylık ödenmesi üreticimizi olumsuz etkileyecektir.”
SAMSUN OVALARINDA SULAMA ALTYAPISI YETERSİZ
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “Su bakımından, Sulama için en şanslı illerimizden olan Samsun’da sulama altyapısı uzun yıllar geçmesine rağmen, kapalı sisteme geçememiş ve sistem tamamlanamamıştır. Kızılırmak ve Yeşilırmak üzerinde kurulu bulunan; Altınkaya, Suat Uğurlu, Hasan Uğurlu ve Çakmak barajların 1990’lı yıllarda bitirilmesine rağmen, Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Bafra, Alaçam ovalarında sulanamayan arazilerin olması dikkat çekicidir. Bölgede bulunan sulama sistemleri, kapalı sisteme dönüştürülerek, su kaybının önlenmesi ve sulanmayan alanların kalmaması için da ha kolay sulama sistemi olan kapalı sistem sulamaya geçilmesi zorunludur. İç bölgede bulunan, Kavak, Lâdik, Havza, Vezirköprü İlçelerimizde; Derinöz, Lâdik Gölü, Vezirköprü barajı, Duruçay, Hacıdede, Dereköy, Fundacık, 19 Mayıs gibi yeterli Baraj ve Göletlerin olmasına rağmen, sulama altyapısın yetersiz olması sebebiyle yeterli miktarda sulama yapılamamaktadır.”
AĞIR ŞARTLARDA ÜRETİM YAPILAMAZ
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” Elektrik fiyatları ile mazot fiyatları çok yüksek, bu şartlarda üretici nasıl ekim ve sulama yapacaktır. Elektriğin fiyatını aylık artışlarla tüketime yansıtılırken, mazotun fiyatı ise haftalık değişiyor, mazot bir önceki ekim ve hasat döneminde 7 TL civarında iken günümüzde 30Türk Lirasıdır.”
Milletvekili Zeybek; “ Gübre fiyatları bir önceki ekim dönemine göre yüzde, üçyüz artmıştır. Üretici bu yıl tarlasına yeterli gübre atamadığı için gerektiği kadar ürün alamayacaktır. Ülke genelinde sulamada, Patateste için dekar başına 2.000TL ve soğanda dekar başına 1.000TL, elektrik kullanımında sulanan yerlerde elektrik parası ödenmektedir. Çarşamba ve Bafra ovalarında dekar başına sulamada elektrik harcanmaktadır. Üretici ürününü satmadan bu ücretleri nasıl ödeyecektir. Elektrik fiyatları kw saati 2TL89 kuruş ve otomatiğe bağladınız, bizim iktidarımızda; çiftçinin üretimde kullandığı elektriği bedelsiz, yani devlet desteği vereceğiz, üretim özendirilecektir. Hayvancılıktaki sıkıntılarda had safhadadır, besi hayvancılığı yapan üretici; yem ve ilaç fiyatlarının yüksekliği, maliyetlerin artışı karşısında yeterli kazanç elde edememektedirler. Süt inekçiliği yapanlar zarar etmekte, zarar eden üreticilerimiz süt ineklerini kesime göndermektedirler. Dedi”
Kaynak: BÜLENT FİDAN
Yorum Yazın