Hafta sonu Atatürk Anıtı’na çelenk sunan Trakya Down Sendromu Derneği, daha sonra bir basın açıklaması düzenleyerek dernek bünyesinde oluşturulan danışman kadrosunu basına tanıttı. Atatürk Anıtı’na çelen sunma törenine Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı İlker Atasever, STK temsilcisi ve çok sayıda down sendromlu aile çelenk sunma törenine katıldı.
DOWN SENDROMU GENETİK BİR FARKLILIKTIR
Düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin Özen Anıta çelenk sundu. Ardından bir konuşma yapan Zehra Metin Özen, “Down sendromlu ve zihinsel engelli bireylerin üretken sağlıklı mutlu sağlıklı toplumla bütünleşen bireyler olmalarını ailelerinin toplumun engelli anlayışının değiştirmelerinin ve bu konuda farkındalık yaratmak için faaliyet yürütmektedir. Down sendromu genetik bir farklılıktır. Bir kromozom anatomisidir. En basit tanımıyla normal insan vücudunda bulunan 46 kromozom iken down sendromlu bireylerde bu 3 adet 21. Kromozom bulunması sebebiyle bu sayı 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
ÜLKEMİZDE 100 BİNE YAKIN DOWN SENDROMLU BİREY YAŞAMAKTADIR
Konuşmasını sürdüren Zehra Metin Özen, “Ortalama her 800 doğumda bir down sendromlu bebek dünyaya gelmektedir. Görülmesinde ülke milliyet sosya ekonomik statü ayırt etmemektedir. Ülkemizde tam bir veri yok ama 100 bin civarında down sendromlu birey yaşadığı düşünülmektedir. Down sendromlu bireylerin görüntüleri benzerdir. Lakin gelişim ve kişilik özellikleri birbirinden tıpkı diğer insanlar gibi farklıdır. Down sendromu bazı hastalıklara yatkın olmaktadır. Bu sebeple sağlık kontrollerinin aksatılmadan ve zamanında yapılması hayati önemdedir” dedi.
HEPİMİZİN UMUDU HER BİREYİN DAHA İYİ YAŞAM SÜRMESİDİR
Törende konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ise yaptığı açıklamada: “Farkındalık gününde hep beraber down sendromunun bir hastalık olmadığını tekraren bir farklılık olduğunu ve farklı olmanın da normal olduğunu ifade etmek için bugün bir aradayız. Toplum olarak down sendromlu bireylerin diğer insanlar gibi eşit haklara sahip olduğunun bilinmesi gerekiyor. Down sendromlu bireylerin normal bireyler gibi öğrenme güçlüğü yaşadığını bilerek onlara hoşgörülü davranmamız gerektiğini bir kere daha vurgulamak istiyorum. Onların kendilerine özgü yetenek ve becerilerinin olduğunu istenildiği zaman bu yetenek ve becerilerini geliştirilebildiğini biliyoruz. Down sendromlu bireylerin hayata sımsıkı sarılması hiçbir ön yargı ve ayrımcılığa tabi tutulmaksızın yaşam sürmesi toplumumuzun ortak sorumluluğudur. Toplumun bu konuda daha bilinçlenmesi ve her bireyin daha iyi yaşaması dileğiyle herkese sevgilerimi sunuyorum” dedi.
DOWN SENDROMLU BİREYLERE VE AİLELERE DESTEK OLMAK İÇİN UZMAN KADROSU OLUŞTURDU
Trakya Down Sendromu Derneği dernek bünyesinde oluşturduğu danışman kadrosunu basın mensuplarına tanıtmak için basın açıklaması düzenledi. Uzman kişilerden oluşan danışmanlık kadrosu down sendromlu bireylere ve aileleri ücretsiz destekte bulunacak. Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin Özen psikolog, eğitim uzmanı ve doktorlardan oluşan danışman kadrosunu basın mensuplarına tanıtarak, down sendromlu bireylerin ve ailelerinin uzmanlardan faydalanabileceğini ifade etti. Uzmanlar kısa birer konuşma yaparak kendilerini tanıttı.
UZMAN KADROSU ÖNEMLİ İSİMLERDEN OLUŞUYOR
Down sendromlu bireylere ve ailelere destek verecek ola uzman kadrosunda Aile Psikiyatri Uzmanı Dr. Sercan Yılmaz, Uzman Psikolog Müge Özcan Karakiraz, Uzman Özel Eğitimci Hatice Bayram Sadıkoğulları ve Av. Ayhan Civan yer aldı. Uzmanlar down sendromlu bireylerin ve ailelerin sorunlarına çözüm bulmak için ücretsiz desteklerde bulunacak.
Yorum Yazın