Karbon Emisyonu %40 Azaltılacak
Çorlu Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı çalışmalarını sürdürüyor. 2019 yılında Başkanlar Sözleşmesi’ne imza atarak 2030 yılına kadar şehrimizde %40 karbon emisyonu azaltılması için taahhüt veren Çorlu Belediyesi, 12 Nisan 2022 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstanbul Enerji A.Ş. ile birlikte Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlıklarına başladı.
Bu kapsamda düzenlenen Çorlu Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Tanıtım Toplantısı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlarken, toplantıya Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Özbakır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Belediye Başkan Yardımcıları Kemaleddin Avcı, Güner Çetin, Özcan Veysel Tunçcan ve Hakan Öztürk, belediye meclis üyeleri, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Hülya Perin, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, mahalle muhtarları, oda temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, TEGV öğretmen ve öğrencileri ile basın mensupları katıldı.
Çocuklardan Çevreye Duyarlılık Gösterisi
Tanıtım toplantısının açılışında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Çorlu Şubesi öğrencileri tarafından hazırlanan iklim değişikliğine çözüm önerileri içeren bir gösteri sunuldu. Öğrenciler iklim değişikliğine atfen yaptıkları resimler ile sahneye çıkarak iklim değişikliğine yönelik önerilerini paylaştılar.
"Tüm Dünya El Ele Vermeli"
Daha sonra kürsüye gelen Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Özbakır tarafından katılımcılara İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji ve İklim Planı konularını içeren sunum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Özbakır, küresel ısınmanın başladığı 1800'lü yıllardan bu yana dünyanın her geçen gün daha fazla ısındığına dikkat çekerek tüm dünyanın el ele vermesi ve bu konuda somut adımlar atması gerektiğini dile getirdi ve Çorlu'da yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.
"Yerel Yönetimlerin Yanındayız"
Sürdürülebilir Enerji ve İklim konusunda önemli yol kat eden Çorlu Belediyesi ile birlikte önemli projelere imza atacaklarını ifade eden İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Sürdürülebilir Enerji ve İklim planının yerel yönetimlerin sorumluluklarından biri olduğunu hatırlatarak Çorlu idari sınırları içerisinde hazırlanacak olan planın gelecek dönemlerde yapılacak projelerde rehber olacağını belirtti. Yalçın ayrıca, Sürdürülebilir İklim Enerji Eylem Planı’nın (SECAP) yerel yönetimlerin sorumluluk alanlarından biri olduğunu ve bu kapsamda uzman ekiplerle yerel yönetimlere SECAP danışmanlığı yaptıklarını ifade ederek Çorlu Belediyesi ile yapılan iş birliği kapsamında, Çorlu özelinde stratejik bir plan hazırlanarak karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik temiz enerji uygulamaları gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.
"Çorlu'muzu İklim Değişikliğine Dirençli Hâle Getireceğiz"
Son olarak kürsüye gelen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ise konuşmasında, SECAP stratejik planı çerçevesinde Çorlu'nun iklim değişikliğine dirençli hâle gelmesinin ve çevre bilincine katkı sağlanmasının amaçlandığını söyledi. Başkan Sarıkurt konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Ayşegül Özbakır ve İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Sayın Yüksel Yalçın'a katkılarından dolayı teşekkür ederim. Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı yöneticileri ile bize bugün güzel bir gösteri hazırlayan sevgili çocuklarımıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum.
"Türkiye’de İlk 22 Şehrin İçindeyiz"
Günümüzde, küresel ölçekli sorunlardan en önemlisi dünyayı artan bir şekilde tehdit eden iklim değişikliğidir. Çorlu, hem sanayi şehri olması hem de sürekli göç alarak nüfusu artan bir şehir olması nedeniyle iklim değişikliğinden en çok etkilenen şehirlerden biridir. Ancak 2019 yılının temmuz ayında imzacısı olduğumuz Başkanlar Sözleşmesi ile Türkiye’de ilk 22 şehrin içerisinde olmanın gururunu yaşayarak biz de kentimizdeki iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için mücadelemizi artırdık.
"Mücadeleyi 2019 Yılında Başlattık"
2019 yılından itibaren özellikle; sokak aydınlatmalarımızda güneş enerjisini kullanarak, plastik ve pil atık kumbaralarını kentimizin çeşitli noktalarında konumlandırarak, ağaçlandırma sayımızı arttırarak, üç yıldır üst üste katıldığımız Avrupa Hareketlilik haftalarında toplumsal bilince katkıda bulunarak, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi ile ortak yürüttüğümüz Koku Derecelendirme Mobil Uygulaması ile emisyonlardan kaynaklı şikayetlerin izlenebirliğini sağlayıp gerekli tedbirlerin alınmasında kurumlarımıza yardımcı olarak, kentimizin çeşitli noktalarına kurduğumuz atıkmatikler ile geri dönüşüme katkıda bulunarak ve güneş enerjisi santrali için fizibilite çalışmaları yaparak iklim değişikliği ile yoğun bir mücadeleye başladık.
"İklim Değişikliğinden En Az Etkilenen Şehirlerden Biri Olmak İstiyoruz"
Şehrimizde günlük 270 ton çöpü toplayarak ayrıştırıyoruz. Ayrıca ayda 200 ton ambalaj atığı ve 6 ton bitkisel atık yağ ile yılda 5 ton atık pili toplayarak doğaya olan zararı en aza indirmeye çalışıyoruz. Ayda 200 ton cam atık toplayarak hem çevreyi koruyor hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunuyoruz. Hedefimiz şehrimizi iklim değişikliğinden en az etkilenen şehirlerin başında olmasını sağlamaktır. Gönül ister ki güzel Çorlu’muzun iklim değişikliğinden hiç etkilenmemesini sağlamak ama gelişen teknoloji ile artan endüstriyel faaliyetler, hızlı büyüyen nüfusumuz sebebi ile enerji kullanımının artması ve tarımsal faaliyetlerden dolayı şimdilik bu mümkün olmamaktadır.
"Taahhüdümüzü Başkanlar Sözleşmesi’ni İmzalayarak Verdik"
İklim değişikliği ile mücadelede hedefimize ulaşabilmek için kurumlar arası iş birliklerinin tesis edilmesi, desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Ulusal ve yerel yönetimler bağlamında ortaya konulan politika eylemlerinin başarılı olmasında ise vatandaşlarımızın iklim değişikliği farkındalıkları ile toplumsal bilincin yüksek olması büyük önem taşımaktadır. Çorlu Belediyesi olarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin hafifletilmesi ve iklime uyumlu entegre bir yaklaşım benimsemeyi Başkanlar Sözleşmesini imzalayarak taahhüt etmiştik. Bugüne kadar iklim değişikliği ile yaptığımız mücadelemize yeni bir boyut kazandırmak, 2030 yılına kadar ilçemiz idari sınırları içerisindeki sera gazı emisyonunu %40 oranında azaltmak ve iklim değişikliği etkilerine uyum sağlamak amacıyla Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Ortaya çıkacak bu plan gelecek dönemlerde iklim değişikliği ve çevre konularında yapacağımız projelerde bizim için bir kılavuz olacak ve bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da Çorlu için her zaman en iyisini sunmamızda bize önemli katkıda bulunacaktır.
İstanbul Enerji A.Ş. ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliği ile hazırlayacağımız bu çalışmayı tüm paydaşlarımızın da sahiplenmesini bekliyoruz. Üreten ve dinamik Çorlu’muzu çevre konusunda da öncü yapmanın hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum. Daha temiz, daha güzel ve daha yeşil bir Çorlu hedefimiz için önümüzdeki süreçte katkılarınızı bekliyor ve şimdiden şükranlarımı sunuyorum. Bugün burada iklim değişikliği ile mücadelemizde bizimle birlikte olan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bu planın şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum."
Son olarak katılımcılara yönelik düzenlenen plaket töreninde konuşan Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı ise Çorlu Belediyesi'nin başlattığı Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın önemine işaret etti ve bu çalışmaların artırılmasının önemine değindi.
Plaket töreninde Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Aysel Öğücü Lila Öğrenim Birimi ile Santeks Enerji Üretimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Adem Kopuz'a katkıları dolayısıyla Çorlu Belediyesi ve İstanbul Enerji A.Ş. tarafından plaket takdim edildi.
Kaynak: BEYZA ÖZKAN
Yorum Yazın