© Manşet 59

SAVUNMA SANAYİ BULUŞMALARI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ!

Savunma, uzay, havacılık vb. sektörlerinin lider firmaların tedarik birimleri Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Tekirdağ’da bulunan üretici firmalarla buluştu.

Tekirdağ genelinde bulunan sanayi firmalarının yüksek katma değerli ürünler üretmesi ve firmalara pazar bulunması amacıyla, Valimiz Aziz Yıldırım’ın başkanlığını yürüttüğü  Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu’nun (SANTEK) kararı ile Tekirdağ İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde savunma, uzay, havacılık vb. sektörlerinin lider firmaların tedarik birimleri ile ‘Savunma Sanayi Buluşmaları’ toplantısında bir araya gelindi. Çorlu TSO Enis Sülün Konferans Salonu ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenecek olan ‘Savunma Sanayi Buluşmaları’ toplantısında konuşan Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, “Bu toplantı Sayın Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın başkanlığını yürüttüğü Sanayi ve Teknolojik iş birliği kurulunda alınan karar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Toplantımız Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ve Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü birlikteliği ile organize edilmiştir. Türkiye’nin 2011 yılında yuvarlak olarak 135 milyon ihracatı vardı. 2022 yılında 11 yıl içerisinde 254 milyara ulaştı ve yüzde 88 artış sağlandı. Savunma sanayi ihracatına baktığımızda 2011 yılında 883 milyar dolardan 2022 yılının sonunda 4,400 milyon dolara çıkmıştır.  397 normal ihracat yüzde 100 artmamışken savunma sanayi ihracatı yüzde 397 büyümüş! 4 kat olarak koşuyor, koşarken elimizde tabi ki Akıncı yok, Baykar yok! Birçok nihai olarak üretilmiş durumda sanayi sistemleri yok iken biz yüzde 397 seviyelerinde ihracat kaydettik. Artık nihai ürünler ortaya çıkmaya başladı. Önümüzdeki dönemde bu büyüme hızı yüzde 2000’lere, 3000’lere çıkacaktır. Bizler Tekirdağ Sanayisini bu koşunun içerisine Sayın Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın talimatları ile ısrarla bu toplantıyı yapmamız yönündeki talimat verdiler. Kendileri bu hızlı büyüyen sektöre savunma sanayisini İlimize sokmak,  daha hızlı büyümesine katkı sağlamak, tüm bunları yaparken sektörler, çevreci sektörlerin bu yaklaşımların önemli olduğunu düşünüyoruz. Savunma sanayi sektörü dünyada teknoloji ile gelişiyor. Bütün buluşlar savunma sanayisinden çıkıyor. Savunma sanayisine giren firmalar, küçük firmalar, kobiler, daha hassas daha katma değerli ürünler üretiyor. Buraya gelen Baykar, Tusaş, Aselsan, Makine Kimya Enstitüsü bunlar teknolojik firmalar kobilerle bunlarla ortak iş birlikleri yaptıklarında ise teknolojik edisyon sağlayacağız. Küçük firmalar ise daha hassas daha katma değerli ürünler sağlayacağız! İkinci sebebi de teknoloji geçişkenliğini sağlamak diyebiliriz! Üçüncü sebebi ise ülkemizin de en önemli sanayi alanlarından bir tanesi burada. Potansiyeli barındıran olan firmalar var lider firmalarımızdan bunlardan daha haberi yok birde bu firmalarımıza pazar kurma gibi bir amacımız var. İlimiz firmalarına tüm bunların ayrıca buradaki firmaların bu çalışmalarla tedarikçi ederek yurt dışından ithal edilen basit ürünlerinde azaltılması planlıyoruz. İşte bu toplantıyı yapmamızın ana gerekçeleri ve ana sebepleri bunlardır.” dedi.

TEKİRDAĞ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ENDÜSTRİ BÖLGELERİNDEN BİRİ!

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan ise yaptığı konuşmada “Tekirdağ’ımız bugün Türkiye’nin en büyük endüstri bölgelerinden biri haline geldi. 12 adet aktif sanayi bölgemiz ve 1 serbest bölgemiz ile ülkemizin üretimine çok büyük bir güç katıyoruz. Yalnız gerek TUİK verilerinde gerekse sanayi rakamlarımızın verilerine göre şirket merkezleri İstanbul’da olduğu için maalesef bu gücümüzü istediğimiz kadar yansıtamıyoruz. Bu nedenle birkaç tane şehrimizle alakalı veriyi, şehrimizin ne kadar üretimde kuvvetli olduğu sizlerle paylaşmak istiyorum. Tekirdağ’ımız yüksek teknoloji üreten firma sayısında Türkiye’mizde 7. sıradaydık! OSB’leşme oranında Türkiye 1.’si toplam OSB sayısında 2. İl konumunda. Yine sanayicimizi tükettiği doğalgaz da Türkiye’de 4., sanayimizde tüketilen elektrikte ise Türkiye’de 6. sırada! Ülkemizin çok kıymet verdiği Ar-Ge merkezlerinde Tekirdağ’ımız Türkiye 6.’sı, tasarım merkezlerinde ise Türkiye’de 5. Sıra konumundadır. Özetle Türkiye’de en büyük 6 sanayi kentlerinden bir tanesi. Bu 6. yılım ve çok kolay olmuyor. Bizler bugün bir araya geldiğimiz toplantıların büyük ihtimalle 12.’sini yapıyoruz. Sayın Tekirdağ Vali’si Aziz Yıldırım’ın liderliğinde özellikle Bilim Sanayi ve Teknoloji  İl Müdürlüğümüzün özverili çalışmaları ile bölgedeki sanayicilerimizi Türkiye’deki Stratejik ürün ve kurumlarıyla bir araya getiriyoruz. Daha önce bizlere desteklenen proje kapsamında bölgemizdeki sanayicilerimiz ile bir araya geldik. Bu çalışmalar kapsamında birçok sanayicimiz kurumlarla Ar-Ge süreçlerini yürüttüler. Bugün birçok sanayicimiz nükleer santrale, Aselsan’a gemi sanayine daha önce yapmadıkları üretimi yapıyor ve iş ortağı konumu gelmiş durumdalar. Bugün de aramızda BAYKAR, Aselsan, Repkon Savunma Sistemlerinin, Tusaş, MKE ile aynı amaçla bir araya geldik. Birçok sanayicimiz bu kurumlarla birlikte ürün geliştirecek hem bölgemizin savunma sanayine katkıda bulunacak hem de bu kurumlarımız için çok daha deneyimli ve uzun soluklu tedarikçiler olacaktır.” diye konuştu.

MİLLİLEŞME VE YERLİLEŞME KONUSUNDA DAHA FAZLA YOL ALDIĞIMIZI GÖRÜYORUZ!

Son olarak konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ise “Bu toplantıları sürekli yapıyorduk ama rutinden öteye geçmeyi istiyorduk. Bölgemizde birçok fabrikamız var, ihtiyacı olanlar da var. Öyleyse bu insanları birbiri ile buluşturmamız lazım diye düşündük. Tekirdağ’ımız sanayi, turizm, tarım kenti! İhracatta 6. sırada fakat ürettiğimiz mal ve hizmetlerin ihraç edildiğini göz önüne aldığımızda 3 ya da 4. sıradayız! Firmalarımızın merkezlerinin farklı yerlerde olduğu için o bölgelere yazılıyor! Varsın yazılsın, önemi yok! Neticede bu memleketin, Türkiye’mizin ekonomisine yazılıyor! Bu toplantılara talimat verdik ve 3 yıl oldu! Önceki yıl 6 toplantı yaptık, geçen yıl 4 ve bu sene de 2 toplantı yaptık! Gittikçe azalıyor gibi görünüyor ama profesyonelleşiyoruz! Millileşme ve yerlileşme konusunda daha fazla yol aldığımızı görüyoruz ve Tekirdağ’ın özellikle de Çorlu ile Çerkezköy’ün bu sürece katkı veriyor olması da bizleri son derece mutlu ediyor. Bir hayalim daha var. Bir müddettir bunun üzerinde çalışıyoruz. Biz de Organize Sanayi Bölgesi var! 12 aktif, 1 tane kurulmuş ve 1 tane de Avrupa Serbest Bölgesi! Bunların sürekli olarak bir araya gelme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Eğer öyle bir şey yapabilirsek bunun tüzüğünü bile hazırladım. İnternete üretim yeri arıyorum diye girdiğinizde Tekirdağ’daki büroya size bağlantı sağlayacak! İnşallah biz ya da bizden sonraki arkadaşlarımız bu süreçleri devam ettirirler! Tekirdağ, ülke dışı gayri safi hasılasında yüzde 1,80 oranla 81 İl arasında 11. sırada! Sanayi milli gayri safi hasılasında yüzde 4’lük sanayi üretimi ile 81 il arasında 6. İl konumundayız! Ayrıca bu yüzde 4’lük ortalama her yıl binde 10 civarında artış gösteriyor! Tekirdağ’da 3 bin 200 fabrika var, 3 tane de yeni kurulan endüstri bölgemiz var. 6 bin 500 civarında sanayide çalışan mühendis ile 81 il arasında 5 ve 6. sıralarda! Savunma sektörüne iş yapma potansiyeli olan ve makine, alüminyum, plastik, kauçuk, elektrik ve elektronik teçhizat, motorlu kara taşıtı gibi sektörlerde faaliyet gösteren bin 250 üretim merkezimiz var. Bu firmalarda televizyon, buzdolabı, fırın, traktör, tekstil makineleri, tarım makineleri, ilaç, cep telefonu gibi birçok yüksek teknoloji ürünler üretilmekte. 7-8 yıl önce İlimizde 5-10’nu geçmeyen savunma sektörüne iş yapan firma sayısı, yaptığımız bu ve benzer toplantılarla bu gün 55-60 sayısına gelmiş ve 10 katına ulaşmış. Tüm çalışmalarda İlimizde daha fazla firmanın savunma sanayi sektöründe üretim yapmasını ve savunma sanayisi tedarikçi firmalarının yeni anlaşmalar yapmasını sağlama gayreti içerisindeyiz. Bu amaçla düzenlenen toplantıların yanında farklı somut adımlar da atılmakta. Tekirdağ’da savunma sanayi alanında yapılan iş birliklerini kolaylaştırmak amacıyla savunma sanayi başkanlığının İlimizde temsilcilik açması için Ticaret ve Sanayi Odalarımızın, OSB’lerimizin girişimi devam ediyor. Şu an Gaziantep ve Konya’da temsilcilikleri bulunuyor. Hadi 3.’sü de bizde olsun.” ifadelerini kullandı. 

SUNUM VE GÖRÜŞME YAPILDI!

Konuşmaların ardından toplantıya katılan firmalar sunumlarını gerçekleştirdi. Daha sonra ise firmalar ve üretici firmalar yüz yüze görüşmeler yaparak birlikte çalışma konusunda iş birlikleri gerçekleştirdi.

PLAKET VERİLDİ!

Programın sonunda ise firmalara katkılarından dolayı plaketleri takdim edildi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER