OTİZMİN TEK TEDAVİSİ EĞİTİM
GÜNDEMTekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği (TOBDESTER) tarafından Ergene’de düzenlenen programda otizmli çocukların annelerinden mektup var isimli 59 mektup sergilendi.
2 ÇOCUKTAN 1 TANESİ OTİZMLİ
TOBDESTER Onursal Başkanı Gülçin Babaoğlu; “2019 yılında doğan 59 bebekten biri otizmliydi. Bugün 54’te bir. Sayı artıyor. Bundan belki 1 yıl sonra Amerika’daki Dünya Sağlık Merkezi çok daha yüksek oranları açıklayacak. Öyle bir perspektif sunuyorlar ki kaç yılında olur belemiyorum ama 2 çocuktan 1 tanesi otizmli doğacak. O kadar yükselerek gidiyor.”
BİLİNEN BİR İLAÇ TEDAVİSİ YOK
Babaoğlu; “Otizmin bilinen bir ilaç tedavisi yok. Tek tedavisi eğitim. Riskli bebekte erken müdahale anne babaya oyun oynamayı, nasıl ilişki kurmayı öğretirseniz bir süre sonra etki yavaş yavaş azalıyor ve çocuk hiç otizm tanısı almıyor. Otizm tanısı almadan kurutulacak. Otizm tanısı 1,5 – 2 yaşında alabilir o zamanda otizm çok ağır bir şekilde etkileyebilir.”
Ergene Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen programa CHP Ergene İlçe Başkanı Nuh Nuhoğlu, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Başkan Yardımcısı Mehmet Cebeci ve Ayça Albayraktar, Ergene Kent Konseyi Başkanı Ercüment Tuncay ve vatandaşlar katıldı. Düzenlenen programda otizmli çocukların annelerinden mektup var isimli 59 mektup sergilendi. Proje kapsamında ilk üç sergi Çorlu Orion AVM, Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi ve TEKİR AVM’de ziyaretçileri ile buluştu. Sonuncuda Ergene’de Kültür Merkezinde açıldı.
ZOR SÜRECİ ANNELER YAŞIYOR
Programda günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmayı Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel yaptı. Yüksel; “Çok anlamlı bir projeye ev sahipliği yapıyoruz. Ergene Belediyesi her zaman sosyal belediyeciliği yaşatan bir belediyedir. Bugünde TOBDESTER’e ev sahipliği yapmaktan çok mutluyum. Zor süreci anneler yaşıyor” dedi.
YÜKSELEREK GİDİYOR
TOBDESTER Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın’ın ardından konuşan Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Onursal Başkanı Gülçin Babaoğlu; “2019 yılında doğan 59 bebekten biri otizmliydi. Bugün 54’te bir. Sayı artıyor. Bundan belki 1 yıl sonra Amerika’daki Dünya Sağlık Merkezi çok daha yüksek oranları açıklayacak. Öyle bir perspektif sunuyorlar ki kaç yılında olur bilemiyorum ama 2 çocuktan 1 tanesi otizmli doğacak. O kadar yükselerek gidiyor. Kitaplarda otizmli ile ilgili yazan nörogelişimsel bir bozukluk. Sinir, beyin ve bunun gelişimi ile ilgili sıkıntı var. Ve bu doğuştan itibaren çocuk ile birlikte geliyor. Bazen çok fark ediliyor. 2,5-3 yaşına kadar fark edilmiyor. Bazen de anneler geri dönüp 6 aylıkken böyleydi biz hiç anlamamışız diyorlar.”
ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Babaoğlu; “Artık 2 aylık bebekte bile otizmi fark ediyorlar. Bir annenin 1. bebeğinde normal gelişim gösteriyorsa o anne çok şanslı. Çocuğunun nasıl büyüdüğünü biliyor. 2. bebeği takip etmesi çok daha kolay. Eğer annenin ilk bebeği ise gelişimi hakkında tecrübesi yoksa gerçekten çok zor. Lütfen çocuğunuz ile ilgili kontrolleri hiç ihmal etmeyin. Hekimler tanı koymuyor. 3 aylık bebek bunları, 6 aylık bebek bunları yapması lazım diyor. Bunları yapmıyorsa yolunda gitmeyen bir şey var. Bu bebek riskli bebektir. Tanı koymadı daha siz bir an önce müdahale yollarına bakın. Buda eğitimle oluyor. Otizmin bilinen bir ilaç tedavisi yok. Tek tedavisi eğitim. Riskli bebekte erken müdahale anne babaya oyun oynamayı, nasıl ilişki kurmayı öğretirseniz bir süre sonra etki yavaş yavaş azalıyor ve çocuk hiç otizm tanısı almıyor. Otizm tanısı almadan kurutulacak. Otizm tanısı 1,5 – 2 yaşında alabilir o zamanda otizm çok ağır bir şekilde etkileyebilir. Orta veya hafif etkileyebilir. Eğer çok ağır etkiliyorsa dahi biz erken müdahaleye başlarsak çocuk okulda kaynaştırma öğrencisi olabilir. Erken müdahale çok önemli.” GÖKSEL GÜRSOY
İlginizi Çekebilir