© Manşet 59

ÇORLU’NUN İLK COĞRAFİ İŞARETİ SEYMEN KAVUNU OLDU!

Çorlu’nun ilk ve tek coğrafi işaretli ürünü olan Seymen kavunu’nun tanıtımı Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.

Kokusu ve tadıyla fark yaratan Seymen Kavunu artık coğrafi işaretli ürünler arasında yer aldı. Coğrafi işaret alan Seymen kavunun tanıtılması için Çorlu TSO’da toplantı yapıldı. Toplantıya Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan ev sahipliği yaparken, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Halim Orta, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çorlu İlçe Tarım Müdürü Ahmet Yılmaz, Seymen Mahalle Muhtarı Aydın Dinler, Çorlu TSO Meclis Üyeleri ve Çorlu Belediyesi Meclis üyeleri katıldı. Ergene Velimeşe Bozasının ardından Seymen Kavunu da bölgede coğrafi işaret alan ürün oldu. Çorlu’nun ilk ve tek ürünü olan Seymen Kavunu kokusu ve tadıyla fark yaratıyordu. Büyük uğraşlar sonunda Seyman Kavunu coğrafi işaretli ürünler arasına girdi. Seymen Muhtarı Aydın Dinler’in fikriyle yola çıkılan süreç sonunda Seymen Kavununu coğrafi işareti aldı. Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.

SEYMEN’DE YILDA 2 BİN TON KAVUN ELDE EDİLİYOR!

Seymen Mahallesi’nde üretilen Seymen Kavunu yaklaşık bin dönümün üzerinde alana ekiliyor. Yılda 2 bin ton kavun elde edilirken, kavunlar perakende satışı yapılırken toptan satışı ise sınırlı yapılıyor. Konuyla ilgili konuşan Seymen Mahalle Muhtarı Aydın Dinler, “Bin dönümün üzerinde bir alana kavun ekiliyor, bin ile bin 300 dönüm arasında bir ekim yapılıyor. Perakende satışı yapıyor. E-5 yolu üzerinde satılıyor, toptan satışımız aman aman olmadı. Biz daha fazla üretilsin daha fazla satılsın istiyoruz. Şu anda bir yılda 2 bin ton kavun üretimi yapılıyor.” dedi.

COĞRAFİ İŞARET ALMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ!

İlk sözü alan Çorlu TSO Başkanı İzzet Volkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bugün Çorlu’muzun ilk coğrafi işaretli ürünü olan Seymen Kavunu için bir araya geldik. Bugüne kadar Çorlu’muzun neyi meşhur dediğimiz zaman bunun cevabını verme noktasında zorlanıyorduk. Tabi Çorlu sanayi ve ticaretiyle de meşhur. Bugün Seymen kavununun Türkiye’de coğrafi işaretli ürünler arasına girmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Türk Patentinin bültenleri yayınlandı resmileşti, artık Çorlu’muza bir coğrafi işaretli ürün kavuşturmuş olduk. Daha önce Ergene Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı’yla birlikte Velimeşe Bozamızın coğrafi işaretini almıştık. Ergene ilçemizde coğrafi işareti vardı, şimdi de Seymen kavunun coğrafi işaretini alıyoruz. Şu anda hasadı yapılmadı ama yapıldığı zaman tanıtılması noktasında daha fazla gayret göstereceğiz. Ürünün tanıtılması ve pazarlanması konusunda çalışmalarımız sürecek.” Diye konuştu.

ÜRETİMİN ARTMASI VE PAZARLANMASI NOKTASINDA ÇABA GÖSTERMELİYİZ!

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da Seymen kavununun coğrafi işaret almasıyla ilgili “Bu şehrimiz adına bir ilk. Bu çalışma esnasında çok fazla arkadaşımızın emeği var. Hepimiz adına çok güzel bir tecrübe oldu. Üreticilerimizin bu kavunu üretmesi noktasında motivasyona ihtiyacı var ve üretim miktarının artırılmasıyla ilgili beraberce bir çabaya ihtiyacımız var. Devamında da pazarlama sürecinde Ticaret odamızın da çok kıymetli katkıları olacaktır. Ben coğrafi işaret alınması için emeği olanlara taş üstüne taş koyanlara çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu bir başlangıç olur.” şeklinde konuştu.

GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZ OLUYOR

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise yaptığı konuşmada “Kalkınma Ajansı olarak biz 3 il ve 29 ilçede faaliyet gösteriyoruz. Bu il ve ilçelerde yöresel ürünlerin ortaya çıkartılması bunların gelecek nesillere ulaştırılması noktasında buradaki paydaşlarımızla beraber çalışmalar yürütüyoruz. Seymen kavununda olduğu gibi diğer ilçelerdeki yöresel ürünlerin ortaya çıkarılması, çıkartılıp gelecek nesillere aktarılması konusunda gayretlerimiz sürecek. Çorlu Seymen’in Türkiye yayılması noktasında iyi bir değer sağlayacağını düşünüyorum. Çorlu’nun ilk coğrafi işaretli ürünü marka değerine katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

KOOPERATİF KURULARAK DAHA İLERİYE TAŞINMALI

Çorlu İlçe Tarım Müdürü Ahmet Yılmaz, “Yol boyunca sergilenen Seymen Kavunu tezgâhlarına çok güzel bir sergileme yapalım, muhtarımla bu konuda sıkça konuştuk. Bir kooperatif kurulması noktasında muhtarımla konuştuk ama nedense bu konuda bir yol alamadık ama coğrafi işaret aldıktan sonra inşallah daha iyi yol alınır. Kooperatif kurup daha iyi adımlar atılması gerekiyor” dedi. Çorlu Seymen Muhtarı Aydın Dinler Seymen kavunun coğrafi işaret almasında emeği olanlara tek tek teşekkür ederek sözüne başladı, “benim seçim beyannamemde Seymen kavunun coğrafi işaret alması vardı, bu konuda belediye başkanımız ve ticaret odası başkanımızın da gayreti oldu. İnşallah daha ilerilere götürebiliriz.” diye konuştu.

TOPRAĞINI VE SUYUNU KORUYAMAYAN HÜRRİYETİNİ VE ZÜRRİYETİNİ DE KORUYAMAZSINIZ!

Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Halim Orta da yaptığı konuşmada “Dünyada her ne olursa olsun, sağlığınız ekonominiz aile ilişkileriniz her zaman mevcudu korumak bozulanı düzeltmekten çok daha kolay ve ekonomiktir. Önce sağlığınızı onurunuzu ve ailenizi bölgenizi toprağınızı suyunuzu kültürünüzü koruyun. Hele hele toprağı ve suyu koruyamazsanız şunu sakın unutmayınız hürriyetinizi ve zürriyetinizi de koruyamazsınız. Toprağını ve suyunu koruyamayan hürriyetini ve zürriyetini de koruyamazsınız. Ne yaparsanız yapın bu ikisini korumak zorundasınız. Ben herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER