CHP’Lİ YÜCEER: ŞİDDET, İSTİFA VE GÖÇ GÖLGESİNDE BİR TIP BAYRAMI
GÜNDEMCumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı’nı kutladı. Dr. Yüceer, “Sağlık alanındaki sorunlar sağlık çalışanlarının yaşamlarını zora sokarken diğer taraftan sağlık hizmetinin sunumunu da olumsuz etkileyecek şekilde artmaktadır. 14 Mart Tıp Bayramı’nı şenliklerle, eğlencelere kutlayabilecekken, sağlık çalışanlarının sorunlarını anlatarak kutlamaktayız. Ancak tüm bunlara rağmen özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, bu onurlu görevi yerine getiren değerli meslektaşlarımın ve tüm sağlık çalışanlarının haklı taleplerinin karşılandığı bir Türkiye diliyorum” dedi.
14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle bir kutlama mesajı yayımlayan CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, sağlık çalışanlarının sorunlarından bahsetti. Sağlık çalışanları için en hayati unsurun yaşam ve yaşatmak olduğunu vurgulayan Dr. Yüceer, “Sağlık çalışanları bu nedenle, savaş, afet ve salgın demeden tüm olağanüstü şartlarda görevlerini yerine getirirler. 2 yıldır tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs salgını sürecinde de sağlık çalışanları büyük bir özveriyle yaptıkları görevlerine devam ettiler. Ancak sağlık çalışanlarına şiddet bu süre boyunca da devam etti. Çıkarılan sağlıkta şiddeti önleme yasa teklifi etkisiz kaldı” diye konuştu.
“ŞİDDET FAİLLERİ CEZASIZLIKTAN CESARET ALIYOR”
Halk sağlığı için çalışan sağlık emekçilerinin hak ettikleri değeri göremediklerini, emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Dr. Yüceer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Artan iş yükü, gittikçe ağırlaşan çalışma koşulları, her gün şiddet ve ölüm riski altında çalışmak, meslektaşlarını kaybetmek, emeğinin karşılığını alamamak, dayatılan bilim dışı uygulamalar sağlık çalışanlarını göçe ve istifaya itmektedir.
Acillerde, polikliniklerde, aile sağlığı merkezlerinde hasta ve yakınları tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberlerini artık her gün almaya başladık. Şiddet failleri ise eylemlerinin neticesinde ceza almayacaklarını bildiklerinden cesaretle şiddete başvurmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2019’da 46 bin 276 kişi Beyaz Kod kullanmışken 2020 sonu itibarıyla bu sayı 72 bin 158 oldu. 2021’de ise sağlıkta şiddetin tablosu daha da giderek ağırlaştı. 101 bin 984 sağlık çalışanı Beyaz Kod alarmı verdi.
“YURTDIŞINA BAŞVURULAR 10 YIL İÇİNDE 24 KAT ARTTI”
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre son iki yılda 8 binin üzerinde hekim istifa etmiştir. Yurtdışında çalışmak için TTB’den talep edilen iyi hal belgesi bine ulaşmıştır. Yurtdışına gidebilmek için iyi hal belgesi talebinde bulunanların çoğunluğunun 26 ile 35 yaş aralığı içinde olduğu ifade edilmektedir. 2012 yılında verilen iyi hal belgesi 59 iken bu sayı 2019’da 1.047’ye, 2020’de 931’e, 21 Aralık 2021 itibarıyla ise bin 361’e ulaşmıştır. Kısacası yurtdışına başvurular on yıl içinde yaklaşık 24 kat artmıştır. Son 10 yılda toplam yaklaşık 5 bin genç doktorumuz yurt dışına gitmiştir. Sağlık Bakanlığı, daha önce kamu hastanelerinde çalışmış 65-72 yaş aralığındaki doktorları yeniden istihdam etmek için başvuru ilanı yayımlamıştır. Ancak bu çözüm olmayacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve AKP iktidarının sağlık çalışanlarının koşullarını iyileştirmeden ‘Gidiyorlarsa gitsinler’ açıklaması ve bakış açısı olduğu müddetçe istifa eden ve göç eden sağlık çalışanı maalesef her geçen gün artmaya devam edecektir.
“HEKİMLERE GELİRİ YETMİYOR”
Türk Tabipleri Birliği’nin ülke genelinde 6 bin 178 hekim ile anketin sonuçlarına göre, hekimlerin yüzde 45’inin aylık geliri yetmemekte, yüzde 76’sı pandemi ek ödemesi alamamaktadır. Hekimlerin %90’ına göre performansa dayalı ek ödeme sistemi adaletsizken, yüzde 92’si sağlıkta şiddet ile ilgili son yasal düzenlemenin etkili olmadığını düşünmektedir. Hekimlerin %84’ü daha önce hasta veya hasta yakını tarafından sözlü ya da fiziksel şiddete uğradığını ifade etmekte, yüzde 68’si çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini düşünmekte ve yüzde 72’si çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını düşünmektedir.
“ŞİDDET, İSTİFA VE GÖÇÜN GÖLGESİNDE BİR TIP BAYRAMI”
Sağlık alanındaki sorunlar sağlık çalışanlarının yaşamlarını zora sokarken diğer taraftan sağlık hizmetinin sunumunu da olumsuz etkileyecek şekilde artmaktadır. 14 Mart Tıp Bayramı’nı şenliklerle, eğlencelere kutlayabilecekken, sağlık çalışanlarının sorunlarını anlatarak kutlamaktayız. 14 Mart Tıp Bayramı, sağlık çalışanlarına şiddet, sağlık çalışanlarının istifası ve sağlık çalışanlarının göçünün gölgesinde kutlanmaktadır. Ancak tüm bunlara rağmen özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, bu onurlu görevi yerine getiren değerli meslektaşlarımın ve tüm sağlık çalışanlarının haklı taleplerinin karşılandığı bir Türkiye diliyorum.”
İlginizi Çekebilir