© Manşet 59

14. TARIM FUARI AÇILDI

Çorlu’da bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Çorlu Tarımtek Trakya Avrupa Hayvancılık ve Gıda Fuarı"nın açılışı gerçekleştirildi.

14. Çorlu Tarımtech Trakya Avrupa Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Tekirdağ Milletvekillerinin katılımlarıyla gerçekleşti.

Etkinlik, Tekirdağ Milletvekili ve Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılışta konuşan Kadir Albayrak, Tekirdağ’ın 5 ana vizyonu olduğunu dile getirdi.
 

Albayrak; “Bana göre en önemli vizyonumuz ‘tarım ve hayvancılık’. Ülkemizde topraklarının %62,60’ını tarımda en çok kullanan il Tekirdağ. Türkiye’de ortalaması 280 kg olan buğday, Tekirdağ’a geldiğiniz zaman 600 kilogramı geçiyor.” Albayrak bu seneki verimden oldukça memnun olduğunu dile getirerek çiftçilere teşekkür etti. Yaklaşık olarak 325 bin dönüm meraya sahip olduklarını söyledikten sonra bunun hayvancılık açısından çok değerli bir şey olduğunu ifade etti. Türkiye’de üretilen buğdayın 1/20’inin, pirincin %8’inin üretildiği bir büyükşehirde yaşadıklarını bu nedenle tarımda çok iyi yerlerde olduklarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak; Tekirdağ çiftçisinin inovasyona açık olmasından ve tarım fuarına ilgi göstermelerinden mutluluk duyduğunu söyledi. Albayrak, “Meclis Başkanımızı bulmuşken kendilerine hem taleplerimizi hem de sitemlerimizi iletelim” dedikten sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Sayın başkanım birinci isteğimiz şu; buraya geldiğiniz zaman hep 4 belediye başkanı ile bir araya geliyorsunuz. Tamam, Ak Partili olabilirler ama biz de Cumhuriyet Halk Partiliyiz. En az onlar kadar sizi seven bir büyükşehir belediye başkanı ve 8 yerel yönetim başkanımız var. Ayrı ayrı değil, bizim 11’imizi bir araya toplayıp bizi 1-2 saat kadar dinleyin. Size anlatacaklarımız var çünkü bazı çözümlerin sizde bittiğini biliyoruz. Bunun dışında en büyük sorunlardan bir tanesi, bu bayram dolayısıyla Tekirdağ’ın nüfusu 1 milyon 81 binden, 1 milyon 881 bine çıktı. Yani 10 gün boyunca Tekirdağ’da birden bire 800 bin nüfus patlaması yaşandı. Bu Şarköy’de de böyle oldu. Şarköy’ün kışın 32 bin 500 olan nüfusu 400 bine çıktı. Marmaraereğlisi Belediye Başkanı burada. Onların da kışın 26 bin olan nüfusu 350 binlere çıktı. 8 bin nüfusu olan Kumbağ 100 binlere çıktı. Birden bire buralarda büyük hizmet ağırlığı oldu. Ama bütün bu saydığım belediyelerin gelirleri kış nüfusuna göre. Bu konuda bütün belediye başkanı arkadaşlarımızın hislerine tercüman olduğumu düşünüyorum. Onun için bu gelirlerin bir an evvelyaz-kış nüfusuna göre dengelenmesi gerekmekte.”

Önümüzdeki günlerde ayçiçeği hasadının gerçekleşeceğini söyleyen Kadir Albayrak; “Gelecek günlerin bereketli olacağına inanıyorum. Her şey gönlünüzce olsun” diyerek konuşmasını noktaladı.

Albayrak’ın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım çıktı. Yıldırım konuşmasına, küresel ısınmanın sonucunda tarım alanlarının zarar gördüğünden bahsederek başladı. Vali Yıldırım “Sanayi tesislerinin, tarım alanlarının üzerine kurulması, konut yapımları, şehirlerin büyümesi, termik santrallerin ve fosil yakıtların oluşturduğu hava kirliliği tarımı olumsuz etkileyen diğer faktörler. Tarım alanlarının azalmasıyla birlikte gıda ihtiyacı günden güne daha da artıyor. Bu gibi sorunlar nedeniyle tarımın ve sürdürülebilirliğin arttırılması oldukça önem taşıyor.” Tarımın gittikçe önem kazandığını belirten Aziz Yıldırım, bu dönemde ülkemizde de tarımsal verimliliğin artması ve vatandaşlarımızın kırsal kesimde yaşamlarını daha iyi koşullarda sürdürebilmesi için çalışmalar yapmakta olduklarını söyledi. Tekirdağ’ın tarımdaki potansiyelini daha iyi değerlendirmenin mümkün olduğunu ifade eden Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım; “Uygun yöntemler ve tarımda teknolojinin kullanılması ile değişen şartlarla daha iyi mücadele edilebilir, zorlu doğa koşullarıyla daha kolay başa çıkabiliriz.” dedikten sonra, bu fuarda üreticilerimizin son teknoloji ürünlerle karşılaşması, farklı markaları aynı anda inceleyip kıyaslayabilmelerinin çok daha kolay olacağını söyledi.

Tekirdağ Milletvekili ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop konuşmasına, ülkemizin kuzeyindeki sel felaketi ve hemen ardından ülkenin dört bir yanında çıkan yangınlardan dolayı içinin buruk olduğunu dile getirerek başladı. Şentop, “Yanan her ağaç, kaybettiğimiz her can yüreğimizi acıttı. Bu sebeple çok üzgünüz.” dedi ve ardından yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diledi. İklim krizi sebebiyle kuraklaşan bir dünyaya doğru ilerlediğimizi ifade eden Mustafa Şentop, gündelik bakış açılarımızı terk edip, stratejik bir planlamaya geçmenin son derece önemli olduğunu söyledi.

“Sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir köşesinde orman yangınları başta olmak üzere birçok farklı doğal felaketinyaşandığını biliyoruz.” diyen Şentop, aylarca yangınları söndürülemeyen Avusturalya’yı hatırlattı. İklim değişikliğinin bu yüzyılın en büyük sorunu olarak nitelendiren Şentop, “yaklaşık iki yıldır dünyayı alt üst eden ve hala içinde bulunduğumuz virüs salgını devam ediyor. Bu virüs salgının da iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu söyleyen bilim insanları var. Bu yaz dünyanın en soğuk ülkelerinden biri olan Kanada’da termometreler 45,5 dereceyi gördü ve 1 Haziran 30 Temmuz arasında 713 kişi yüksek sıcaklık artışı sebebiyle hayatını kaybetti. Dünyanın en soğuk bölgesi olarak bildiğimiz Sibirya geçen yıl 22 Haziran’da 38 dereceyi gördü. Bu sıcaklık kayıtların tutulmaya başlandığı 1885 yılından bu yana Kuzey Kutup Dairesinde görülen en yüksek sıcaklıktı. Kavurucu sıcakları, yangınları, selleri ve hortumları aynı anda yaşamaya başladık. İşte iklim değişikliği öyle bir noktaya geldi ki birkaç saat bile tarımda çok önemli bir hal almaya başladı.” dedi. Bu durumda iklim değişikliğinin tarımda çok hayati olduğunu söyleyen Şentop, “tarımda mekanizasyon ve teknoloji de bu bağlamda çok önemli hale gelmiştir. Türkiye olarak bu şuurla geleceğe dair politikalarımızı belirliyor, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık politikalarını bu öngörülerle değerlendiriyor ve planlıyoruz.” Sözleriyle konuşmasını noktaladı.

 Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un konuşmasının bitmesiyle kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı. Davullar eşliğinde Şentop, Vali Yıldırım ve Belediye Başkanları ile fuarı gezerek incelemelerde bulundu ve üreticilerle sohbet etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER